Fehér borok, színes kultúra

A kulturált borfogyasztás

A bor több, mint ital. Évszázadokig finomított technológia eredménye, ízek, aromák, illatok összhangja, precízen tervezett munka gyümölcse. Nem lehet, és nem is érdemes csak úgy felhajtani. Megmutatjuk, hogyan lehet egy kellemes borozás még nagyobb élmény.

Aki iszik, ne vezessen!

Fogjuk meg a pohár talpát és finoman mozgassuk meg a bort, hogy megnézhessük, hogyan tapad az edény falára. Óvatosan szagoljuk meg, hogy az orrunkkal is élvezhessük a gyümölcs aromáját. Kortyoljunk lassan, és élvezzük, ahogyan az ízek a lelkünket is megsimogatják. Dőljünk hátra, és pihenjünk meg egy kicsit!

Egy igazán jó boros élmény után nem lehet csak úgy elrohanni. Alkoholos befolyásoltság alatt nem csak hogy szigorúan tilos és veszélyes vezetni, de kellemetlen is. Ha bort fogyasztottunk, adjunk időt magunknak feldolgozni az élményt! Hívjunk taxit, rendeljünk sofőrszolgálatot, vagy egyszerűen csak töltsünk ott egy éjszakát a borozás helyszínén.

Nem gyerekjáték!

A jó borhoz meg kell érni. Izlandon például 20 éves kor alatt nemis engedélyezik a szeszesital fogyasztását. Magyarországon a helyzet egyszerűbb: a legtöbben az érettségi idején, vagyis 18 éves koruk után már legálisan koccinthatnak - jobb, ha mindenki megvárja ezt az időpontot.

Az ivás evéssel együtt az igazi!

A bor ízeit remekül kiegészíti és kiemeli egy kevés sajt, esetleg sonka vagy olajbogyó. A sós, de nem túl fűszeres rágcsálnivalókkal, a pogácsával, köménymagos pálcikákkal  sem járunk rosszul. Ha borozni szeretnénk, mindig érdemes valamilyen finomságról is gondoskodni. Jobban érződnek az ízek, és még az alkohol hatása is kevésbé érvényesül.

A víz is fontos

Érdemes minden pohár bor után egy pohár vizet, szódát fogyasztani. Ha így teszünk, segítünk a szervezetünknek a bor feldolgozásában, kevésbé érezzük fáradtnak magunkat, és kisebb az esélye egy kiadós fefájásnak is. 

Minőség vs. mennyiség

A borozás nem csupán a fogyasztásról szól. Szervesen hozzá tartozik a beszélgetés, a séta, a közösség élménye is. Éppen ezért érdemes mértékletesen tölteni a pohárba. A legjobb, ha nagy szünetekkel, türelmesen, minden kortyot élvezve iszunk - így az öröm is és a méltóságunk is megmarad.

forrás: itthon.hu


AM-Tokaj

Az AM-Tokaj pincészet örömmel ajánlja a legkülönlegesebb, világon egyedül-álló ultra-prémium borait az ínyencek számára.

Basilicus Szőlőbirtok | birtokbemutató, ...

Vezetett birtokbemutatóink és borkóstolóink - előzetes jelzés alapján - minden nap 16:00 órától kezdődnek, borvásárlásra pedig bármikor be lehet nézni!

Basilicus Szőlőbirtok | Tokaji Mesterkurzus

A Tokaji borvidék történelmét, földrajzát, szőlő- és borfajtáit hat tételen keresztül részletesen bemutató tokaji mesterkurzusok - előzetes igényjelzés alapján - pénteken és szombaton 16.00 órától kezdődnek.

Birtok kóstoló csomagajánlat | Gróf ...

Ismerje meg a tokaji borvidék alapvető szőlőfajtáiból készült, tiszta fajtajelleget közvetítő borait és kóstoljon meg néhány különlegességet is!

Borpiknik a Várhegy-dűlőben

A bodrogkisfaludi Várhegy évszádok óta a tokaji borvidék egyik legértékesebb dűlőjeként van számon tartva. Nevéhez különböző nemesi családok és történetek is kötődnek, nem véletlenül az egyik legkeresettebb dűlője a borvidéknek.

Borszeminárium | Mercure Tokaj Center****superior

Kóstoljon bele az egyedülálló tokaji életérzésbe!

Botrytis kóstoló csomagajánlat | Gróf ...

Nyolc tételes borkóstolót Önnek ajánljuk, ha szeretné megismerni a tokaji borvidék legjavát és olyan díjnyertes borkülönlegességeket is megkóstolna, ami a borvidéken is ritkaságnak számít.

Juliet Victor

A Juliet Victor küldetése megteremteni a világ legjobb tokaji borait, tovább mélyíteni a hozzájuk kapcsolódó, kivételes mesterségbeli tudást és újra definiálni a magyar borokról alkotott elképzelést, szerte a világon.

Márton Birtok

Hiszik, hogy minden lépésük mögött rejlik valamilyen ok, noha azt az első perctől lehet, hogy még nem is sejtették. Pontosan ilyen volt az ő találkozásuk Tállyával. Hét éve...

Nemes kóstoló csomagajánlat | Gróf Degenfeld ...

Ha szeretné megtudni, mi a különbség az organikus és a konvencionális szőlőművelés között, kíváncsi arra, hogy milyen jegyekkel gazdagodik a tokaji termőhely által egy bor és hogy mit érdemes tudni a borvidékünk egyediségét adó botritiszes borkülönlegességekről,...

Óvár Borozó

2019 tavaszán megnyitottuk éveken át csak álomként dédelgetett, de mostanra valósággá vált családias borozónkat.

Prés Wine Bar & Store

A Prés Wine Bar and Store 2017 nyarán nyitott meg az egykori Vecsey-kúriának hívott épületben. Az épület alatt található pincerendszer az elmúlt évtizedekben rettentően elhanyagolt állapotban várta a megújulást, az 1990-es években még a vasbolt raktára,...