Fehér borok, színes kultúra

A tokaji

Öreg királyunk azért olyan egészséges, mert mindennap megiszik egy üveg tokaji bort - mondogatták Magyarországon abban az időben, amikor Ferenc József hosszú uralkodása folytán mindenféle legendákba, anekdotákba, mesemondásokba keveredett.” – jegyezte fel Krúdy Gyula.  S valóban, aligha van ásványi anyagokban és penicillinben gazdagabb bor a tokajinál, olyannyira, hogy a 20. század első felében orvosság gyanánt a patikákban is kapni lehetett az aszúborokat.

Tokaj-Hegyalján a filoxéra-járvány után három szőlőfajtát telepítettek újra. Hetven százalékban furmint található a borvidéken, a maradék harminc százalék részben hárslevelű, részben sárgamuskotály. Az elmúlt években jelent újból meg a kövérszőlő, a zéta és a kabar. Mindegyik szőlőfajta alkalmas az aszúsodásra.

A legenda szerint a török hódoltság idején egyik évben az emberek a harcok elől elmenekültek, s csak október végén térhettek vissza, amikorra a szőlőszemek aszúsodásnak indultak. Abban az évben a bor különlegesen jól sikerült – azóta kezdődik a szüret a Tokaji Borvidéken Simon-Júda napján (október 28.). Így születik a két legjelentősebb fajtabor, a tokaji furmint és a tokaji hárslevelű, karakteres fehérborok, valamint asárgamuskotály, amely a jellegzetes muskotály-aromát elegáns savakkal párosítja. A kései szüretelésű borokhoz a túlérett (néha részben botritiszes) szőlőt viszont még Simon-Júda napjánál is később, november végén szüretelik le, ezért ezeknek a boroknak a cukorfoka meglehetősen magas, miközben kellemes, gyümölcsös az illatuk.

A 16. század derekán jelent meg az írott forrásokban először a tokaji aszúemlítése. Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodás után kapta. Ez a különleges minőséget adó túlérési folyamat csak hosszú és meleg őszön következik be. Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész. Ha a fertőzés után az idő szárazra fordul, a kezdődő szürkerothadás úgynevezett nemes rothadásba megy át a vastagabb héjú, ép szőlőszemekben is. Az így töppedt bogyó cukortartalma jelentősen megemelkedik. A szüretelés során az aszúszemeket különválogatják, s egyes borászatok aszútésztát csinálnak belőle. Ebből, vagy az aszúszemekből annyi puttonnyal vesznek, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni, amihez egy gönci hordó (136 liter) bort vagy mustot öntenek, majd kb. 12-48 óráig áztatják, keverik. Ha letelt az áztatásra szánt idő, a bor felületére emelkedett aszútésztát vagy kalapot eltávolítják. A hagyomány szerint az aszút annyi évig érlelik kis méretű hordókban, ahány puttonyos – a mai előírások szerint minimum három év érlelés után lehet palackozni.

Az aszú mellett a borvidék másik jellegzetes borkülönlegessége a szamorodni. A lengyel eredetű szó jelentése: ahogy termett. A részben aszúsodott fürtökből készül, az aszúszemek kiválogatása nélkül. Emellett különleges bor a borvidéken a tokaji Fordítás, amely úgy készül, hogy az egyszer már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbort öntenek, hogy a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat kioldják.  A máslás száraz bor, ami úgy készül, hogy az aszúborok seprőjére újból mustot öntenek és kierjesztik azt.

Az eszencia a borvidék legkülönlegesebb terméke. Ez az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektár a világon egyedülálló ritkaság. Az eszencia rendkívüli töménysége miatt évek alatt is csak néhány alkoholfokot ér el.

Szeretnénk megismertetni Önnel néhány jótékony hatását, hogy kedvet kapjon a Tokajihoz!

1. Régóta ismert fertőtlenítő hatása, az ívóvíz emberi fogyasztásra úgy volt alkalmas, hogy borral vegyítették. A sebek kezelésére is használták a híres nedűt, hiszen észrevették, hogy a sebekre bort locsolva, azok nem fertőződnek el és nem gennyesednek be.

2. Általános egészségjavító hatással bír.

3. Mára tudományos ténnyé vált, hogy  kis mértékbeli rendszeres fogyasztásuk növeli a fizikai ellenálló képességet.

4. Bél Mátyás történeti munkájában a borokat gyógyhatásuk alapján osztályozza, ez alapján a tokajit az első helyre sorolta „erős gyógyító ereje” miatt.

5. Szemere Bertalan az angolok előtt is dicsérte borunkat, magas foszfor tartalma miatt, mely köztudottan fontos csontképződés szempontjából.

6. Volt korszak, mikor az emberek versenyeztek a tokaji dicsőítésében, s ekkor sok orvos csodabalzsamként vélekedett róla, még hajnövesztésre is ajánlották.

7. A magas természetes cukor- és savtartalomnak roboráló hatása van.

8. A boroknak köztudottan jó nyugtató és altató hatásuk van, alkoholtartalmuk miatt.

9. Napjainkban az vizsgálták a tokajiban lévő pozitív élettani hatást kifejtő vegyületeket: polifenolok, biogén aminók, fémionok, vitaminok és a penicilin.

10. A polifenolok közül a legnagyobb figyelmet a katechinek és a leukoantocianidok érdemlik meg. Ezeknek a polifenol-vegyületeknek antioxidáns, szabad gyökfogó tulajdonságuk következtében pozitív élettani hatást tulajdonítanak az orvosok. Kimutatták, hogy a nyers aszúban a polifenol koncentráció sokkal magasabb, mint a fehérborokabn általában.

11. A tokajiban a biogén aminok aminosavakból keletkeznek. Ide tartozik a hisztamin is, amely allergén vérnyomáscsökkentő, a tiramin pedig vérnyomást növelő.

12. A tokajinak a depressziós megbetegedésekre is jótékony hatásuk van, ezt a szerotonoin tartalmának tulajdonítható. A szerotoninnak fontos szerepe van az ingerületek átadásában is. Amikor este valaki fáradt vagy ideges, és nyugtató helyett egy pohár bort iszik, meglehet, hogy épp a borban lévő szerotonin lazítja el, "dobja fel". Ezen csodálatos anyag márpedig aszúinkban 1-10 mg/l mennyiségben található meg (már az 1 mg/l koncentráció is kiemelkedőnek számít).

13. Fémionok jelenléte az aszúbogyók és a tokaji borkülönlegességekben is bizonyított. A kálium, a kalcium és a magnézium a legjelentősebb fémionok. A kálium segít a szívizomzatnak, a reflexek, valamint az izommozgások koordináltságáért felelős. A magnézium a fermentumokat aktiválja és véd az érelmeszesedéstől.

14. A tokaji vitamin tartalma sem elhanyagolandó, nagyon sok az emberi szervezet számára fontos vitamint tartalmaz. Ezek közül a legkiemelkedőbbek: B5-vitamin, Meg kell jegyezni, a tokaji eszenciában a többi borhoz mérten jóval magasabb koncentrációban fordul elő néhány B-vitamin (például a B6-vitamin, a piridoxin, amelynek koncentrációja a 108 mg/kg-ot is elérheti). A B-vitaminok szervezetre gyakorolt hatása sokrétű: vércukorszint-szabályozás, izomfeszültség, illetve belső elválasztású mirigyfunkciók javítása, vagy akár idegrendszeri gyengeségek orvoslása.

15. A tokaji hiába fehér bor van olyan vitamin tartalma, amely elősegíti a vörösvértestek képződését, így hatással van a vérszegénység ellen is. Ezen hatásait a B12-vitamin tartalmának köszönheti.

16. A penicillin és az aszúbogyó. A penicillin-tartalom 0-74 mg/kg nagyságrendben mérhető. Ha tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy a különböző penicillin-gyógyszerek egyszeri terápiás adagja 1 millió NE, azaz mintegy 600 mg, akkor a mért koncentrációk alapján általánosságban kijelenthetjük, hogy az orvosilag indikált mennyiség 12 %-a található meg 1 kg tokaji aszúszemben.

17. A XX. század első évtizedében végzett orvostudományi kutatások kimutatták, hogy a tokajit ajánlhatják étvágytalanság, bélrenyheség kezelésére is.

18. Az 1980-as években Hongkongban, afrodiziákum szakértők vizsgálták különféle borok potencia növelő hatását, s arra a megállapításra jutottak, hogy a világ legnevesebb borai közül a leghatékonyabb afrodiziákum a tokaji aszúbor. Feljegyzések szerint már Casanova is ismerte ezen jótékony hatását a Tokajinak.

19. Az 1700-as években az alábbi jótékony hatásokat is felsorolták, a tokaji bort fogyasztók: meggyógyítja a negyed napos lázat, csillapítja a több órai főfájást, s az embert helyre állítja, aki már a haldoklóhoz hasonlít.

20. Igyunk Tokajit az új influenza ellen, s ezt miért ajánljuk? Az alábbi tartalom miatt, melyre egy hazai belgyógyász-kardiológus nemzetközi kutatásokra utalva már idén áprilisban azt javasolta: az újinfluenza elleni legjobb természetes gyógymód a minőségi fehérborok fogyasztása.Dr. Tihanyi László nem az alkohol fertőtlenítő hatása miatt javasolja a fehérbort. Sokkal inkább, mert a fehérbor literenkénti 30-40mg-os mennyiségben Qercetint és Sikiminsavat tartalmaz. Ahhoz, hogy a vírus egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, a plolimeráz, ezt az enzimet gátolja erősen a Quercetin. A Sikimininsav pedig a neuraminidáz nevű enzimet gátolja, melynek segítségével a vírus bejuthat a sejtbe. Egyébként éppen ezek az anyagok találhatók meg a Tamiflu nevű gyógyszerben, melyet a H1N1 elsőszámú gyógyszerének tartanak.

Megállapítható, hogy a mérsékletes tokaji bor fogyasztása ajánlott, hiszen „ Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság!”

 


Grand Tokaj

A Grand Tokaj a Magyar Állam tulajdonában lévő Nemzeti Pincészet. A több mint 300 éves történelmi tokaji borvidék, amely 2002 óta az Unesco Világörökség része, legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció és hagyomány legfőbb őrzője és védelmezője....

Tokaji Borbarátnők Társasága

2003. december 6-án a tokaj-hegyaljai Mádon tizennyolc alapító tag részvételével tartotta alakuló ülését a Tokaji Borbarátnők Társasága.  

Angyal Borászat és Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja,...

Tokaj Classic Borászat

Három, a világ sok országában koncertező klasszikus zenész életében 1994 fordulópont volt, mikor is Mádon járva, és kóstolva az “új” aszúkat, úgy döntöttek – Ők is részesei akarnak lenni a tokaji aszú ujjáéledésének.

Szerelmi Pincesor

A Szerelmi Pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon található.

Kvaszinger Borászat

Célunk, hogy a hagyományokat és a természet értékeit megőrizve, a modern technológia alkalmazásával, egyedi ízvilágú borokat készítsünk elérhető áron Tokaj-hegyalján.

Illés Pince

1998-tól mûködik családi vállalkozásunk. Családunk birtokában jelenleg 4 mûködõ pince van. Ebbõl Bodrogkisfaludban egy tatárjárás-kori 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince van. Központi pincénk az erdõbényi Illés Pince. Borházunk...

Erzsébet Pince

Családunk 1989-ben megvásárolt egy XVIII. századi pincét Tokajban, a Bem utcában (2 percre a főtértől), hogy visszatérjen az anyaági felmenők mesterségéhez, a tokaji „bormíveléshez.”A pincét a XVIII. században az orosz borvásárló bizottság használta...

Patricius Borház

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka.

A Patricius Borház lett Magyarország legszebb ...

2013-09-16
Piac magazin szerkesztősége. Akkor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok bizonyult a legszebbnek. 2013-ban a második helyen a csopaki Jásdi Pincészet végzett, harmadik a szekszárdi Tringa Borpince.

Tokaji Borecet Manufaktúra

Ha szeretné közelebbről megismerni, hogyan készülnek eceteink vagy szeretne egy igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodni Tokaj-hegyaljai borkóstolója alatt, látogasson el hozzánk...

Szedmák Pince és Borház

A Tokaj-hegyaljai Szedmák Pince és Borház különleges hangulatú helyen mutatja be 12 évjárat borait. A tokaji bor kedvelői és felfedezői szakavatott segítséggel kóstolhatják meg a furmint, hárslevelű, sárga muskotály és zengő szőlőfajtákból készült száraz,...

Nobilis Udvarház

Az egyik vezető kis családi pincészet Tokaj-Hegyalján. A Tokaj Nobilis talán a legjobban felkészült, akár a szőlőket, akár a borászati felszerelést illetően. Elegáns, csiszolt stílusuk inkább bájával, semmint komplexitásával nyűgöz le. Akármely szemszögből...

Sajgó Pince és Vendégház

Tokaj-hegyaljai borvidék mértani közepén, Tolcsván található a családi birtok. A Tokaj - hegyaljai Borút, Rákóczi Borút Egyesület, Vinum Hungarikum Egyesület és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének tagjai vagyunk. A Tolcsván található családi pincészetünkben...

Rákóczi Pince és Udvarház

A Rákóczi Pince a tokaji borok valóságos szentélye azon ritka helyek egyike ahol álom és valóság keveredik az odalátogató képzeletében. A pincét amely a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek hercegek és tábornokok vallhatták sajátjuknak az évszázadok...

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyalja szívében, Tokaj városának déli fekvésű lejtőin található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté. Első osztályú területei több mint ötszáz éve szakadatlanul szolgálnak uralkodói...

Acetánia | Ecetmúzeum

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák...

Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő saját tokaji-stílust teremtett, amely kidomborítja a legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit és a termőterület sajátosságait. Ezekben a modern stílusú, nemes édes borokban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtáinkra...

Márton Birtok

Hiszik, hogy minden lépésük mögött rejlik valamilyen ok, noha azt az első perctől lehet, hogy még nem is sejtették. Pontosan ilyen volt az ő találkozásuk Tállyával. Hét éve...

Zsadányi Pincészet

A Zsadányi Pincészet 2000 óta működő családi vállalkozás, mely az első néhány évben csak hétvégi hobbiborászatként működött a család és barátainak kedvtelésére. 2002 évben vált a vállalkozás valódi borászattá és ebben az évben volt az első szüret, amiből...